Algemeen fototopic

Plaats hier je foto's, of je creatieve shops
Gebruikersavatar
WizardOfOss
.
.
Berichten: 11719
Lid geworden op: 09 feb 2010, 23:29
Locatie: Drie keer raden...
Contacteer:

Re: Algemeen fototopic

Bericht door WizardOfOss »

Zoals ik hier vast al eens gemeld had heb ik met m'n Sony RX100m2 maar weinig geluk gehad: kort na aankoop ging hij tijdens m'n zomertrip vorig jaar naar Japan kuren vertonen, om na een tijdje geheel dienst te weigeren. Na thuiskomst teruggestuurd, hij was gerepareerd, maar bij de volgende vakantie bleek tijdens de tussenlanding in Hong Kong al dat ik er een nieuw probleem voor in de plaats had gekregen: alle foto's bij zonnig weer werden extreem overbelicht (en uiteraard had ik hem tussendoor alleen binnenshuis gebruikt, waarbij dat probleem niet optrad). Wederom teruggestuurd, en eigenlijk al tegen mijn zin nogmaals gerepareerd.

Maar helaas, op de eerste de beste zonnige dag blijkt dat er helemaal niks is opgelost, exact hetzelfde probleem is er nog steeds. Camera dus weer terug, waarbij eerst in niet al te concrete bewoordingen werd gesuggereerd dat ik m'n geld terug zou krijgen. En toen werd er toch weer over reparatie gesproken. En na de reparateur zelf te hebben gesproken (gedetailleerde beschrijvingen van het probleem inclusief voorbeeldfoto's worden blijkbaar niet meegestuurd, er was hun verteld dat er iets mis was met de flitser) veranderde repareren al snel in omruilen voor een nieuw exemplaar. Maar uiteindelijk gaat het nu toch goed komen: ik krijg m'n geld terug. Blij toe, want niet alleen m'n vertrouwen in dat stuk ellende was totaal verdwenen, van de amateuristische behandeling door de winkel heb ik ook schoon genoeg.

Maar na zo'n 9 maanden ben ik dus weer terug bij af: ik kan opnieuw gaan nadenken over een compactcamera die m'n spiegelreflex min of meer kan vervangen. Op de momenten dat die Sony goed functioneerde was ik er dik tevreden over, maar buiten deze eigen ervaring hoor ik de laatste tijd iets teveel negatieve verhalen over Sony om zomaar weer dezelfde camera bij een andere winkel te gaan halen. Maar tegelijk bestaat er nog altijd geen echte concurrent. Canon heeft recent de G1 X Mk.II aangekondigd, ook een prachtige camera met een grotere sensor en ruimer zoombereik, maar ook die is een stuk groter en weegt het dubbele. En andere camera's met een meer vergelijkbaar formaat leveren niet dezelfde fotokwaliteit. In dat opzicht vormt die Sony nog altijd de perfecte combinatie. Dilemma's....
He who shall be last, shall be sideways and smiling!

Filmpjes van mijn reizen!
Gebruikersavatar
WizardOfOss
.
.
Berichten: 11719
Lid geworden op: 09 feb 2010, 23:29
Locatie: Drie keer raden...
Contacteer:

Re: Algemeen fototopic

Bericht door WizardOfOss »

Goh, we zijn bijna twee jaar verder sinds m'n vorige post hier, en ondertussen gebruik ik nog steeds m'n vertrouwde Nikon DSLR en nog oudere Panasonic compactcamera. Wat dat betreft ben ik ongeveer net zo goed in het kopen van camera's als in het kopen van auto's :clown:

In de tussentijd zijn er weliswaar best een aantal interessante camera's uitgekomen, zowel nieuwere versies van die Sony RX100 alsook diverse directe concurrenten van Canon en Panasonic. Maar kiezen bleef lastig: elke camera had pluspunten maar ook steeds weer duidelijke minpunten die me van de koop weerhielden. Veelal minpunten waarvan je verwacht dat die bij de eerstvolgende update alsnog ondervangen zouden worden, maar dan blijft zo'n verwachte update doodleuk uit. En blijf ik dus wachten...

Maar vandaag lijkt Panasonic dan toch eindelijk de (bijna) perfecte camera voor mij te hebben gepresenteerd: de TZ100. Een zogenaamde "travelzoom", 10x optische zoom, nauwelijks minder dan m'n huidige (bijna 7 jaar oude) compactcamera. Echter wel met een relatief grote 1" sensor, gelijk aan de genoemde RX100. En (naar verwachting uiteraard) dus een fotokwaliteit, ook bij hogere ISO's, die niet ver achterblijft bij een DSLR. En dan hebben ze er ook nog een (elektronische) zoeker én een flitser in weten te proppen, plus genoeg knoppen om uit de menu's weg te kunnen blijven.

"There ain't no thing as a free lunch" uiteraard, in dit geval gaat het zoombereik dan wel ten koste van de lichtsterkte van de lens, vergelijkbare camera's met zo'n 3x zoom bieden grotere diafragma's. En ten opzichte van m'n oude compactcamera is ie ook net wat forser. En een beweegbaar schermpje paste blijkbaar ook niet meer. Maar daar kan ik allemaal best mee leven. Kortom, tenzij er voordat dit ding in de winkel ligt iets nóg interessanters wordt aangekondigd heb ik binnenkort toch eindelijk een nieuwe camera...

Afbeelding

Goh, lang geleden dat ik zo enthousiast ben geworden van een camera :)
He who shall be last, shall be sideways and smiling!

Filmpjes van mijn reizen!
AvdB
.
.
Berichten: 387
Lid geworden op: 16 sep 2011, 20:44
Locatie: Kartonnen doos langs de kant van de weg, soms hier soms daar

Re: Algemeen fototopic

Bericht door AvdB »

Helaas is vorig jaar mijn camera genakt op Cuba. Gelukkig zonder SD-card (wat een mazzel dat ik die net moest wisselen), maar de camera was foetsie. Omdat ik tussen oktober en nu niet echt een camera nodig had (de iPhone voldeed) heb ik nog niet naar iets anders gekeken. Nu de reis naar Zuid Afrika aanstaande is begint ook de noodzaak voor een nieuwe camera zich aan te dienen.

Krenterig als ik ben wil ik geen honderden euro's uitgeven aan een camera.Toch heeft een DSLR de voorkeur waarbij Canon de voorkeur heeft. Ik kan van iemand een EOS 40D met 55-250/4.0-5.6 IS II (EFS) handje 2 voor een vriendelijke prijs overnemen. Qua lens lijkt het me een prima allrounder, maar de 40D body lijkt me wat té veel van het goede voor mijn amateur kiekjes (hoewel hij wel lekker in mijn kolenschoppen ligt...)

Wat denken jullie? Combi ok? of een minder heftige body 1300D of 600D oid) met deze lens?
Do epic shit, how hard can that be??
Gebruikersavatar
HondArd
.
.
Berichten: 5198
Lid geworden op: 09 feb 2010, 20:04
Locatie: RundumHausen

Re: Algemeen fototopic

Bericht door HondArd »

Het gaat er niet om wat je hebt, maar wat je er mee kan.
Formule 1 foto's gemaakt met een 104 jaar oude camera.
"The closest to reality car that money can buy"
Gebruikersavatar
Leeuw
.
.
Berichten: 5728
Lid geworden op: 07 feb 2010, 20:31

Re: Algemeen fototopic

Bericht door Leeuw »

HondArd schreef:Het gaat er niet om wat je hebt, maar wat je er mee kan.
Formule 1 foto's gemaakt met een 104 jaar oude camera.
Ja, die heb ik gezien, erg gaaf en sfeervol !!
Normaal hou ik -over hert algemeen- niet van zwart wit foto's (met moderne camera's) het is namelijk een hele makkelijke manier om een matige foto er heel kunstzinnig uit te laten zien.
Plaats reactie